Снимка: Булфото, архивЕкатерина Захариева разкри, че утре в София пристигат португалският

...
Снимка: Булфото, архивЕкатерина Захариева разкри, че утре в София пристигат португалският
Коментари Харесай

Захариева: Идват еврокомисар и външния министър на Португалия. Целта е Радев да одобри рамката с Македония

Снимка: Булфото, списък

Екатерина Захариева разкри, че на следващия ден в София пристигат португалският външен министър Аугущо Сантуш Силва и еврокомисарят по разширението Оливер Вархей. По думите й, задачата на визитата е ясна - президентът Радев и държавното управление му да одобрят преговорната рамка с Република Северна Македония.

Ето какво написа тя във фейсбук профила си:

" Утре в София идват португалският външен министър Аугущо Сантуш Силва и еврокомисарят по разширението Оливер Вархей. И двамата са мои другари и сътрудници, с които работихме интензивно през последните месеци.

Целта на визитата е ясна - президентът Радев и държавното управление му да одобрят преговорната рамка с Република Северна Македония, с цел да може страната да организира първата си междуправителствена конференция и де факто да стартира същинските договаряния за участие в Европейски Съюз.

Опитът за компромисно предложение към този момент е обществена загадка в Брюксел и циркулира свободно в коридорите на Комисията и Съвета, както и в европейските столици. С него се срещнах и аз и по тази причина си разрешавам и да го разясня в задатък.

За страдание предлагането още веднъж не дава отговор на рамковата позиция на България, призната от държавното управление и утвърдена единомислещо от Народното събрание, защото с него не получаваме никакви гаранции, че нашите съседи ще прегърнат европейските полезности.

Имаме ли гаранции, че ще спре антибългарската акция в Скопие? Че в РСМ към този момент няма да преследват своите жители с българско съзнание? Че няма да стопират български книги на границата? Че няма да пречат на българските вложители? Че ще излъчват българска телевизия? Че ще спрат черния пиар против България в цяла Европа? Аз не видях тези гаранции.

С интерес ще проследявам диалозите на следващия ден. За следващ път благодаря на министър Силва и комисаря Вархей за виновното държание. Българската дипломатическа работа под мое управление също бе отдадена на разширението на Съюза, само че постоянно сме подчертавали, че това не би трябвало да става за сметка на една страна членка. Ние признаваме правото на самоопределяне на жителите на РСМ и правото им да назовават езика си, както пожелаят, само че е редно и те да признаят общото ни минало. Само по този начин ще може да продължим дружно напред ".



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР